Een hekwerk zorgt ervoor dat er een scheiding is tussen twee stukken grond. Een hekwerk voor paarden heeft een aantal specifieke eigenschappen die ervoor zorgen dat een paard binnen het hek blijft. Immers zijn paarden groot van stuk en hebben ze veel spierkracht. Ook is het van belang dat het hekwerk netjes is afgewerkt. Een paard moet zich niet kunnen beschadigen aan bijvoorbeeld het hout of metaal. Dit geldt zowel voor het hekwerk voor een paardenbak als voor het hekwerk van een weide waarin de paarden staan. In het geval van een paardenbak wordt het hekwerk intensief gebruikt. Het is dan ook van belang dat het hekwerk wordt voorzien van een extra beschermlaag zodat deze langer meegaat.

Hekwerk voor de paardenbak

Een paardenbak is een stuk grond dat is afgezet met een hekwerk. Vaak wordt een paard in deze bak getraind of kan ie even rondrennen of -lopen. Bij het hekwerk voor een paardenbak is het van belang dat het van heel stevig materiaal gemaakt wordt. Vaak zie je dat dit van stevige houten balken is vervaardigd. Naast de stevigheid van hout, ziet het gebruik van hout er vaak ook wat fraaier uit dan bijvoorbeeld saaie, grijze metalen buizen. Een paardenbak kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Dit heeft dan ook een binnenbak of buitenbak. De binnenbak is vaak te zien bij maneges waar paardrijlessen gegeven worden. Een buitenbak zie je ook wel vaak op paardenboerderijen of fokbedrijven.

Een weidehek voor paarden

Een weidehek is zoals de naam het al zegt, een hek voor de afzetting van de weide. Voor het paard moet dit van een stevige kwaliteit zijn, zodat ze niet kunnen ontsnappen. Een weidehek wordt veelal vervaardigd in metaal en hout. Een weidehek voor paarden is wat anders dan een standaard weidehek. Een standaard weidehek heeft vaak houten palen met daartussen metalen draden gespannen. Soms staan deze onder spanning of is dit prikkeldraad om het dier af te schrikken. In het geval van paarden wordt een weidehek gemaakt van metalen buizen of houten balken. Het gebruik van een metalen draad is vaak niet voldoende om er zeker van te zijn dat het paard niet ontsnapt. Ook het hek voor de toegang tot de weide wordt gemaakt van hout balken of metalen buizen.