Vaak zie je ook bij kwekerijen dat de gekweekte planten of bloemen bewerkt worden eer dit naar de klant gaat. Zo zit er vaak bij een bloemenkwekerij een soorteer machine. En bij groenten een snij- en verpakkingsmachine.

Groenten en fruit kweken

Bij het kweken van groenten en fruit moet uiteraard het juiste klimaat voor het soort groente gewaarborgd worden. Immers kan niet elke groentesoort zomaar overal groeien. Wat je vaak ziet is dat als het om tropische groenten of fruitsoorten gaat, deze worden gekweekt in een grote, warme kas. Zo lijkt het net of het groente of fruit in een tropisch regenwoud staat. Dit bevorderd de groei en uiteindelijk natuurlijk de omzet van een bedrijf. Zo kan het zijn dat het buiten -2 graden is en er binnen gewoon bananen gekweekt kunnen worden.

Zo kan er het hele jaar geproduceerd worden. Bovendien wordt groente en fruit vaak geëxporteerd naar het buitenland. Vaak heeft een kwekerij een deal met een buitenlands bedrijf voor de levering van producten. De kwekerij werkt dan vaak samen met een transportbedrijf om de gekweekte producten richting het juiste land te sturen.

Foto 1: een foto van een weiland in Duitsland

Bloemen kweken

Bij het kweken van bloemen is vaak ook een sorteer machine te vinden. En een snijmachine, om alle bloemen mooi af te snijden. Het is vaak een bewuste keuze van een kwekerij om ook dit deel van de productie op zich te nemen. Zo houd je de kosten laag en kan je klanten heel blij maken als het meeste werk er al op zit. Zo kan het direct naar een groothandel of in de omgeving naar winkels gebracht worden. Ook bij bloemkwekerijen kan de productie voor de export bestemd zijn. Vaak zijn markten in Azië erg geïnteresseerd in de bloemen van Nederland. Het is dan zaak om de bloemen zo snel mogelijk de kwekerij uit te krijgen. De bloemen moeten natuurlijk zo vers mogelijk aankomen in Azië.