Een aantal ratten foto’s vind je hierna. Wilde ratten wil je echter niet in huis, dus is het handig om na te denken over de preventie (zie ook: ratten bestrijden).

Fig. 1: een foto van een rat

Fig. 2: een illustratie van een wilde rat

Preventie

Net als met al het ongedierte het geval is, is het beter om een rattenplaag te voorkomen dan deze te moeten bestrijden. Hierbij moet je rekening houden met verschillende zaken. Het is voornamelijk belangrijk om je huis of bedrijfspand brandschoon te houden. Als er geen etensresten op toegankelijke plaatsen liggen en er geen voeding ergens open en bloot voor het grijpen ligt, zullen ratten niet snel naar binnen willen.

Willen ze dat toch wel, dan is het handig om ze de toegang te versperren. Zorg ervoor dat alle gaten in deuren of muren gedicht worden en herstel schade aan leidingen, want ook daar kunnen ratten door naar binnen glippen. Ook bestaat er nog apparatuur dat geluiden uitzendt, waarvan ratten schrikken en weggaan.

Repressie

Als de preventieve maatregelen niet het gewenste effect hebben en de ratten je toch nog lastig vallen, dan kun je overstappen op repressieve methoden om ratten te bestrijden. Eén van deze methoden is het opzetten van een rattenval. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de inloopvallen en de klapvallen; bij de klapvallen zullen de ratten het leven laten, bij inloopvallen hoeft dat niet het geval te zijn.

Daarnaast kun je ratten bevechten met een bestrijdingsmiddel. Hierbij lok je de rat naar een kist met daarin een bepaald etenswaar dat vergiftigd is. Na twee of drie dagen check je vervolgens de inhoud van de kist, totdat er geen opname van het voedsel meer is.

Fig. 3: een foto van een ratachtige

Fig. 4: een foto van een muis op zoek naar eten